Как да изберем интелигентен часовник

Когато избирате интелигентен часовник, трябва да обърнете внимание не само на тяхната съвместимост с вашия смартфон, но и на техническите характеристики на самото устройство.

Как да изберем интелигентен часовник: какво трябва да имате предвид

Когато избирате интелигентен часовник като придружаващо устройство, трябва да обърнете внимание на следните параметри:

 1. Тип – всъщност интелигентен часовник (т. Нар. Smartwatch) или смартфон във формата на смарт часовник (смарт часовник телефон);
 2. Съвместим с операционна система за смартфони;
 3. Технически спецификации;
 4. Спецификации на дисплея;
 5. Защита от влага и прах;
 6. Капацитет на батерията;
 7. проектиране;
 8. Характеристики на каишката.
 9. Важна е и производствената компания.

Какво е интелигентен часовник?

Струва си директно да се прави разлика между интелигентните часовници и смартфоните, направени във формата на интелигентни часовници.

Умен часовник е придружително устройство. Тоест, „изолирано“ от смартфона, те практически не работят (без да броим ограничения брой модели с LTE-модул или eSIM). Такива интелигентни часовници са предназначени за бърз достъп до функциите на смартфона – преглед на известия и отговаряне на тях, търсене в Интернет, взаимодействие с виртуални асистенти, стартиране на редица приложения.

Умните часовници могат да бъдат разделени на две поколения:

 1. Първият. Устройства със собствен фърмуер (операционна система). Примери са Sony Smartwatch mn2, Pebble, Xiaomi AmazFIT. Те имат ограничена функционалност, в зависимост от разработчиците на самия фърмуер и софтуер на трети страни. Тоест такъв часовник всъщност е предназначен за преглед на известия от телефона;
 2. Вторият. Устройства със специален глобален фърмуер Android Wear или Apple watchOS. Примери са LG Watch Style, Huawei Watch, Apple Watch. Те имат по-широка функционалност, която ви позволява да отговаряте на известия, да търсите в Интернет, да стартирате различни приложения и т.н.

Такива устройства са добро решение за хора, които просто се нуждаят от придружаващо устройство. Цялата функционалност на смарт часовника директно зависи от смартфона.

Умен телефон във формата на smartwatch (смарт часовник телефон) е напълно самостоятелно устройство, което е оборудвано с пълноценен GSM модул за осъществяване на разговори, получаване или изпращане на SMS и достъп до Интернет. Те не се нуждаят от никаква връзка с друг телефон. Освен това много модели такива „интелигентни часовници“ по принцип не са проектирани да се свързват със смартфон.

Пример за такива устройства е по-голямата част от „китайските“ „интелигентни часовници“ – например модели от NO.1, Uwatch или Texet.

Важно предимство на такива устройства е автономността. Така със SIM модул и във връзка със Bluetooth слушалки те се превръщат в почти завършен телефон за провеждане на разговори или слушане на музика.

Недостатъкът е очевиден. Тъй като по-голямата част от такива устройства работят с операционна система Android, може да се окаже неудобно използването им – малкият екран не оставя място за действие. Почти всички приложения не се показват правилно, а клавиатурата изобщо не е оптимизирана и не се показва изцяло.

Като цяло, разграничаването между тези устройства е просто:

 1. Класически умни часовници – работете със смартфон;
 2. Смартфон във формата на смарт часовници – работи вместо смартфон.

Основните критерии за избор на интелигентен часовник

Когато избирате интелигентен часовник, трябва да обърнете внимание на следните характеристики:

 1. Съвместимост на операционната система и смартфони;
 2. Технически спецификации;
 3. Ергономични характеристики.

Съвместимост на операционна система и смартфон

Операционната система на часовника директно определя съвместимостта със смартфона. така:

 1. Часовник на собствения фърмуер. В характеристиките на такива устройства в колоната „Операционна система“ най-често е тире. Такива устройства могат да бъдат съвместими с Android или iOS, в зависимост от поддръжката на производителя. Например, Pebble „контактува“ с почти всеки смартфон, но Sony mn2 – само с Android. Ограничена съвместимост;
 2. Гледайте на Android Wear. Това е придружително устройство. Съвместим със смартфони на Android 4.3 и по-нови версии, както и на iOS 9 и по-нови версии;
 3. Гледайте на Apple watchOS. Това е придружително устройство. Съвместим със смартфони изключително на iOS 9 и по-нови версии (Apple iPhone 4S и по-нови);
 4. Гледайте на Android (не носете). Това е самостоятелно устройство. В повечето случаи тя не комуникира със смартфони. Може да бъде ограничена, съвместима с Android 4.3 и по-нова версия, както и iOS 9 и по-нови версии.

Ограничената съвместимост означава възможността да виждате само някои известия, дори да не взаимодействате с тях. Но специфичната функционалност зависи от разработчиците на фърмуера и варира от устройство до устройство.

Технически спецификации

Основните технически характеристики на интелигентните часовници, които могат да определят практическите качества са:

 1. Капацитет на батерията;
 2. Размер, форма и вид на дисплея;
 3. Материал на корпуса и защита от влага.

Гледайте батерията

Животът на батерията зависи от капацитета на батерията. И оптималната стойност на този параметър се определя от операционната система на устройството.

Часовникът на Android Wear 2.0 може да работи до 2 дни в свързан режим с батерия от 500 mAh или по-малко. За придружаващо устройство в предишни версии на тази операционна система оптималният капацитет на батерията е 500-700 mAh. Умните часовници с батерия от 300 mAh или по-малко не се препоръчват за закупуване.

Умните часовници с пълен Android трябва да бъдат оборудвани с по-обемна батерия. Така устройствата с батерия по-малка от 800 mAh могат да издържат по-малко от ден. Въпреки това, часовник, оборудван с 1000 mAh или повече батерия, е твърде голям.

Спецификации на екрана

Екранът е най-ресурсоемкия дизайнерски елемент на интелигентните часовници. Автономността на устройството зависи от неговата разделителна способност и вид.

AMOLED екраните показват най-голяма енергийна ефективност. Поради високата си цена обаче се срещат само в интелигентни часовници от средния или премиум клас (Huawei Watch от най-новите поколения, LG Watch Style, LG Watch Sport, Moto 360 gen. 3).

Значително по-ниската енергийна ефективност се показва от екрани, направени по IPS технология или други подобни. Ето защо разделителната способност на дисплея е от ключово значение. Екраните с резолюция 192 × 192 пиксела с диагонал до 3 инча са най-оптимални.

Трябва да се има предвид, че когато посочвате разделителна способност, кръглите екрани се „интерполират“ до квадратна форма. Тоест, действителният брой пиксели, които имат, е по-нисък от посочения в спецификацията. Това означава по-малко консумация на енергия и по-дълъг живот на батерията.

Четеността на слънце също зависи от типа на екрана. Същата стойност се показва от същия AMOLED поради „осветлението“ само на активни пиксели и напълно черен фон. Но IPS, TFT и подобни екрани са напълно подчертани и следователно имат много по-лоша четимост.

Материал на тялото

Калъфът за часовник може да бъде пластмасов или метален. И двата материала показват приблизително едни и същи якостни характеристики при ежедневна употреба.

Металният корпус на смарт часовниците на пълноценния Android обаче е доста горещ, което води до дискомфорт, особено в горещите дни.

Защита от прах и влага

Защитата срещу проникване на влага и прах е най-важният параметър за интелигентните часовници, които се планират да се използват в екстремни условия (или поне по време на дъжд). Сертифициран е по международния IP стандарт. Нивото на защита изглежда приблизително така: IP67 (вместо 67, може да има всяко друго число).

При IP стандартизацията първото число е защита от прах, а второто – защита от влага. Освен това има абсолютно прахоустойчиви устройства. Те са маркирани не с число, а с X.

Следните устройства се препоръчват за закупуване:

 1. IP66 – издържат на попадане на прах и леко намокряне (например, докато миете ръце);
 2. IP67 – издържат на попадане на прах и значително намокряне (например по време на душ);
 3. IP68 – издържат на падане на прах и кратко потапяне във вода (например, докато плувате без гмуркане);
 4. IPX7, IPX8 – издържат на потапяне в прах или пясък и значително намокряне.

Струва си да се помни, че някои китайски производители значително надценяват стойностите на защитата на устройството и часовниците, стандартизирани за IP68 и по-високи, не могат да бъдат потопени във вода.

Ергономични характеристики

Характеристиките, които определят използваемостта на устройството (ергономична), включват дизайна и материала на каишката.

дизайн

При избора на часовник си струва да се има предвид, че само кръглите модели изглеждат доста „сериозно“ и се съчетават с класическия стил в дрехите. Изглежда, че квадратните устройства изглеждат „странни“ (с изключение на Apple Watch, но маркетинговата кампания играе важна роля там).

В допълнение, само „кръгли“ часовници изглеждат красиво „аналогови“ циферблати (със стрелки).

Каишката

Каишката може да бъде направена от гума (както и от силикон и подобни материали), естествена кожа, изкуствена кожа или плат.

Най-добрият контакт с кожата без прегряване или дискомфорт се осигурява от кожени каишки. Но те се отличават с висока цена и ограничен брой дизайнерски решения. Каучукът и силиконът са много надеждни материали, но не винаги приятни на допир. Изкуствената кожа (изкуствена кожа, еко кожа) не се препоръчва за закупуване, защото бързо губи атрактивния си външен вид. Материята се отличава с разнообразни дизайнерски решения, но не винаги е приятна на допир и много лесно се замърсява.

Ако лентата за часовник няма функционални елементи (камери, сензори и др.), Тя може да бъде заменена с всяка друга. Но само ако устройството е оборудвано със стандартен монтаж. Ширината му (разстоянието между „ушите“ на тялото) е 22 мм.

Как да изберем интелигентен часовник за Android

Със смарт часовници версиите на Android, по-нови от 4.3 включително, са напълно съвместими. Когато избирате устройство, се препоръчва да обърнете внимание на следните опции:

 1. Най-доброто решение е интелигентен часовник на Android Wear;
 2. Optimal – умни часовници от първо поколение;
 3. Приемливо – смартфон във формата на интелигентни часовници.
 4. Apple Watch не е съвместим с Android.

Къде да купя смарт часовник

Умни часовници от второ поколение – в офлайн магазини. Първото поколение и смартфоните във формата на смарт часовници са в онлайн магазините (например в Aliexpress).

Умни часовници от Китай. Избор на AliExpress

Основните характеристики на AliExpress са смарт часовник – смартфони във формата на смарт часовници. Ето защо, основното нещо, което трябва да вземете предвид при избора:

 1. Известия, които могат да показват часове – само обаждания и SMS или иначе известия за календар, социални мрежи и др .;
 2. Операционна система – чист Android, Android с дълбока модификация на интерфейса (за предпочитане) или собствен фърмуер;
 3. Капацитет на батерията (от 700 mAh);
 4. Наличието на камера (не е необходима);
 5. Наличието на табла на SIM (точка на започване, необходимо при необходимост);
 6. Фитнес функционалност (ако е необходимо).
 7. Материалът, защитата от прах и влага, типът на каишката трябва да бъдат избрани въз основа на вашите желания и работни характеристики.

Каква тарифа да изберете за умни часовници

За умни часовници от първо и второ поколение не е необходима отделна тарифа. Струва си да се има предвид, че устройствата в Android Wear периодично изтеглят нови версии на фърмуер чрез смартфон, но го правят, когато са свързани с Wi-Fi.

Смартфоните във формата на интелигентни часовници ще изискват тарифа с Интернет. Но не много, защото те не могат да „седят в социалните мрежи“ поради малкия дисплей. Следователно, има достатъчно тарифа от 1-4 GB интернет.

Най-добрите производители на интелигентни часовници

Най-добрите производители на интелигентни часовници са:

 1. Първо и второ поколение: Apple, LG, Huawei, Sony, Motorola, Xiaomi, Samsung, Pebble, Garmin;
 2. Смартфони във формата на смарт часовници: NO.1, UWatch, DZ, GV.

По-добре е да изберете умни часовници от първо и второ поколение, тъй като те осигуряват най-задълбочено взаимодействие със смартфон.

Интелигентно гледане на видео


Внимание! Този материал е субективното мнение на авторите на проекта и не е ръководство за покупката.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *